Dagelijks Woord

Meer over Onze gemeente

Diaconie

Waarom is er een diaconie
De vroeg-christelijke gemeente te Jeruzalem groeide snel waardoor de aandacht voor zorg- en hulpbehoevenden achterbleef, met name bij de 'Grieksen' die aangaven dat "hun weduwen in de dagelijkse bediening (Gr: diakonia) verzuimd werden". Volgens de kanttekening betekent dat zij waren "klagende, namelijk óf dat hun weduwen tot den dienst van de armen niet mede gebruikt werden, óf dat hun arme weduwen niet zo goed verzorgd werden als de weduwen van de Hebreeën". Naar aanleiding daarvan werden diakenen aangesteld. Zie de geschiedenis in Handelingen 6 vers 1 tot 7.

Wat de diaconie is
De naam diaconie verwijst veelal naar de personen die binnen de kerkelijke gemeente geroepen zijn tot het ambt van diaken en die zich vanuit dat ambt dienstbaar opstellen om de bouw van Gods Koninkrijk in de gemeente te bevorderen. Dat uit zich in het verlenen van hulp en bijstand op financieel en sociaal terrein, maar ook praktisch en waar mogelijk ook in geestelijk opzicht aan personen en gezinnen uit de gemeente en daarbuiten. In de Bijbel worden diakenen genoemd naast leraars (dominees of ouderlingen) en opzieners (ouderlingen) om met name op praktisch gebied dienstbaar te zijn voor de gemeente. In 1 Korinthe 12 vers 28 spreekt apostel Paulus over behulpsels, personen die hulp en ondersteuning bieden. Wilhelmus á Brakel zegt in zijn 'Redelijke Godsdienst': "Een bediening in de Kerk, onderscheiden van die van ouderlingen en predikanten, om de armen in de gemeente van levensonderhoud te voorzien".

Wat de diaconie doet: diaconaat
Alles wat de diaconie ten uitvoer brengt valt onder het werk of de missie van de diaconie en vormt het diaconaat. Het is al eeuwen een belangrijke taak binnen de Christelijke gemeente. Reeds in de vroeg-christelijke kerk was het dienstbaar ('diakonia') zijn voor en hulp bieden aan armen en hulpbehoevenden de kern van het diaconaat. Evenals toen heeft ook nu de diaconie tot taak om bij te staan in armoede en nood binnen én buiten onze gemeente. De diaconie heeft hierin een voorbeeldfunctie en zal de naaste ondersteunen op zowel financieel als praktisch gebied, direct, maar ook via allerlei organisaties die bij nood en rampsituaties zorgen voor hulpverlening.

Voorbeelden van diaconaat:
* Financiële nood of armoede in eigen gemeente
* Zendings- en evangelisatiewerk in binnen- en buitenland
* Christelijke stichtingen en goede doelen
* Noodhulp bij rampen en oorlogen

Wie we zijn en welke taken we hebben
De diaconie bestaat in onze gemeente uit 6 personen die allen hun eigen rollen, taken en verantwoordelijkheden hebben. We hebben de rollen van voorzitter, secretaris, penningmeester en algemeen lid. Ook tijdens de erediensten zijn de taken verdeeld als het gaat om het collecteren, het afsluiten met gebed in de consistorie en eventuele hulp tijdens de bediening van het Heilig Avondmaal. Daarnaast heeft elke diaken een eigen wijk en geeft aan die wijk extra aandacht.

Ondersteuning (plaatselijk, landelijk en wereldwijd)
De diaconie verleent in onze gemeente ondersteuning waar dat vanwege financiële redenen of praktische redenen nodig blijkt te zijn. Ondersteuning kan éénmalig, tijdelijk of meer structureel van aard zijn. De diaconie evalueert deze ondersteuning van tijd tot tijd en stelt op basis daarvan de verleende ondersteuning bij.
De diaconie ondersteunt ook organisaties die landelijk of wereldwijd zending bedrijven of hulpverlenen bij noodsituaties en rampen. Bij de jaarlijkse verantwoording van de jaarrekening worden tevens de organisaties benoemd waaraan hulp is verleend.

Diaconie en Zorg
Diaconie heeft ook te maken met "zorg", hoewel dat in ons land (gelukkig) veelal via reguliere zorginstellingen en -kanalen verloopt. Voor wat betreft de geestelijke gezondheidszorg wordt vanuit de diaconie doorverwezen naar zorginstellingen die op grond van Bijbelse principes hun zorg verlenen. Daarvoor heeft de diaconie een voorkeurslijst opgesteld van organisaties waar, afhankelijk van de nodig zorg, naar verwezen zal worden. Voorbeelden hiervan zijn hulp rondom de opvoeding van kinderen, zorg van psychische aard, maar ook zaken als rouwverwerking, burn-out, zelfvertrouwen, relatie, echtscheiding, seks- en pornoverslaving, trauma en angst en dergelijke. Zaken waarmee we zomaar geconfronteerd kunnen worden in onze nabije omgeving of persoonlijk. En dat is heel ingrijpend.

Als kerkenraad en diaconie willen we graag wat meer bieden dan alleen 'doorverwijzen' en daarom hebben we samenwerkingsovereenkomsten met professionele organisaties afgesloten die zich richt op brede hulpverlening in zojuist benoemde gebieden, namelijk de stichting Schuilplaats en stichting De Vluchtheuvel.

Door vanuit onze gemeente een contract met deze stichtingen aan te gaan, kunnen gemeenteleden die deze hulpverlening nodig hebben daar tegen gereduceerde tarieven gebruik van maken. Mocht het gereduceerde tarief voor iemand uit onze gemeente niet haalbaar zijn, dan kan er contact worden opgenomen met de betreffende stichting, of met iemand van de diaconie. Als diaconie weten wij niet welke gemeenteleden hulp aanvragen, uw privacy wordt beschermd. Schroom anderzijds niet maar kom met uw vragen en zorgen en laat er geen enkele belemmering zijn om ons te benaderen. We helpen u graag! Mocht u meer informatie willen lezen over stichting Schuilplaats en haar hulpverlening, raadpleeg dan de website www.stichtingschuilplaats.nl of www.stichtingdevluchtheuvel.nl. Heeft u daarover verder nog vragen, neemt u dan contact op met de diaconie.

Verder over de diaconie en haar taken
De diaconie regelt intern –binnen onze gemeente- een aantal taken, is betrokken in diverse commissies binnen onze gemeente en participeert in andere organen binnen de HHK en in een aantal externe organisaties zoals scholen, zorginstellingen, de lokale christelijke bibliotheek en het interkerkelijke diakenplatform in gemeente Nunspeet. Een overzicht.

Taken en participaties binnen en buiten de gemeente (naast bovengenoemde taken)
* Afvaardiging voor classis Noord-Veluwe
* Kerkauto (taxi)
* Inkoop van boeken en lectuur (m.n. voor pastoraat en kerkenraad)
* De commissie voor Jeugd(verenigingen)
* De lokale commissie voor Zending
* De commissie Mediagebruik
* Stichting Zorgcentrum Oranjehof
* Het Venster
* Diaconaal Platform / WMO (gemeente Nunspeet)
* Bibliotheek 'Tolle Lege'

Giften en Legaten
Wilt u de diaconie steunen met een legaat in uw testament? Dit kan door een bepaald geldbedrag of een percentage van uw nalatenschap toe te wijzen aan de diaconie onder de naam: "STICHTING DIACONIE HERSTELD HERVORMDE GEMEENTE TE ELSPEET" én erbij vermelden dat de diaconie een ANBI-status heeft. Als ANBI-instelling is de diaconie namelijk vrijgesteld van erfbelasting, zodat uw gift volledig voor 100% ten goede komt aan het diaconaat of eventueel een door u gekozen specifieke ondersteuning. Uw notaris kan dit eenvoudig voor u regelen door in uw testament op te nemen dat de diaconie van STICHTING DIACONIE HERSTELD HERVORMDE GEMEENTE TE ELSPEET een legaat ontvangt. U kunt geheel vrijblijvend een (veelal gratis) afspraak maken bij een notariskantoor om u voor te laten lichten over de opmaak van een testament. Een legaat is, anders dan een erfenis, een vastgesteld bedrag of het zijn bepaalde goederen, bijvoorbeeld een woning, perceel of kunstvoorwerp. Heeft u daarover nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onze contactgegevens.

Volledige ANBI-gegevens:
Naam : STICHTING DIACONIE HERSTELD HERVORMDE GEMEENTE TE ELSPEET
KVK nummer : 08125310
Zie ook: ANBI Formulier Diaconie

Wilt u de diaconie steunen met een éénmalige gift? Dan kan ook, gebruik daarvoor de hieronder vermelde IBAN gegevens.

IBAN gegevens
Iedereen heeft tegenwoordig een internationaal bankrekeningnummer die geduid wordt met "International Bank Account Number", de IBAN. Ook de diaconie die u hieronder aantreft.

Het IBAN-nummer van de diaconie is: NL21 RBRB 0825 3155 22
Ten name van: Stichting Diaconie Herstel Hervormde Gemeente Elspeet

Activiteiten
De diaconie ondersteunt ook enkele activiteiten binnen de gemeente en in beperkte mate buiten de gemeente. Een mooi voorbeeld is de vakanties die georganiseerd worden voor anders-begaafden, dus ook voor hen in onze gemeente.
Ouders/verzorgers die graag hun kind of familielid mee willen laten doen aan zo'n vakantie, mogen daarvoor een tegemoetkoming vragen bij de diaconie.

Contact met de diaconie
Zie voor onze contactgegevens de contactpagina.
Wilt u specifiek iemand van de diakenen benaderen? Raadpleeg dan de gemeentegids, daar staan de contactgegevens van alle diakenen in.

Job 29:15-16: "De blinde was ik tot ogen, en den kreupele was ik tot voeten. Ik was den nooddruftigen een vader".

ANBI gegevens Diaconie

Klik hier voor informatie over de ANBI gegevens van de Stichting Diaconie Hersteld Hervormde Gemeente Elspeet.

Klik  hier voor informatie over de ANBI gegevens van de Diaconie van de Hersteld Hervormde Gemeente Elspeet.

Privacy Statement

  • © hersteld hervormde kerk 2025